Poledance – en konst

Poledance är en vacker och fysiskt krävande konstform. För vissa är det en sport, för andra en dansform. Poledance sägs komma från den arealiska cirkusakten ”chinese pole” men dessa rörelser är helt annorlunda än de som används inom poledance idag.  Cirkustjejer som gjorde tricks på stänger tillsammans med dansunderhållning är mer nära sanningen. Dessa tricks flyttade sedan in i barer och blev känt som det som vi idag kallar stripper pole. Oavsett härkomst så är det inget nytt att människor skulle gymnastisera i luften.

På 90-talet började det som vi anser vara poledance idag att läras ut till allmänheten inom fitnessvärlden och det började med en exotisk dansare som började lära ut pole som träning. Hennes namn är Fawnia Dietrich. Dock var det inte förrän början av 2000-talet som sporten fick sitt riktiga genomslag, varefter den har spridit sig till ett oräkneligt antal dansstudios i Europa, Australien, Asien och Amerika.

Idag växer pole explosionsartat. Världsomspännande tävlingar organiseras och uppträdanden fyller stora teatrar. Pole stärker kroppen, höjer självförtroendet och framförallt är det en fantastiskt rolig träningsform!

För att verkligen behärska poledance krävs ihärdig träning med mål att förvärva nödvändig styrka, smidighet, disciplin, uthållighet och balans. För att inte tala om kreativitet och framförallt en modig ådra för de mer avancerade tricken. Pole kräver inga förkunskaper eller speciella förmågor.

Låt därför inte akrobatiken skrämma dig. Sporten kan utövas på många olika nivåer och succesivt bygga upp samtliga egenskaper.

Många ”polers” berättar om att de tycker träning egentligen är ett nödvändigt ont. De lider sig igenom gym eller spinning ett par gånger i veckan. Det beror ju inte på att träning i sig är tråkigt eller jobbigt, utan på att de inte har hittat sin egen träningsform ännu!

Poledance är ingenting som de tvingade träningspassen. Nybörjare uttrycker ofta sin överraskade entusiasm: det är lätt att fastna och bli uppslukad. Det är lätt att längta till nästa roliga pass.
Med det kommer stolthet över ny styrka, ömmande muskler, och oundvikliga blåmärken. Din kropp är kapabel till mycket mer än du tror!