Under åren har vi haft tjejer på besök som tränat på andra ställen tidigare. Alla våra medlemmar vet hur noga vi är med säkerhet och teknik hos oss. Vi lägger enorm vikt vid att tjata om tekniker och korrigeringar för att se till att man utvecklas på rätt sätt och inte lära sig fel från början för att man har bråttom att utvecklas. Sådant där som kan bli drygt när man egentligen bara vill lära sig 10 olika tricks på samma klass för att visa sina instagramföljare.

Vi har just nu upp till level 4 i vår studio för våra elever. Vad gäller levels vet också våra elever att vi följer en etablerad nivåskala. Det hade varit skönt på många sätt om olika studios jobbade på samma sätt men det gör vi inte. Helt enkelt för att vissa studios jobbar bättre på sitt eget sätt. Det är givetvis krångligare för eleven men den elev som tränar regelbundet i en och samma studio gör det för att de trivs där och studions system fungerar bra för dem.

Jag har haft tjejer på besök som sagt att de tränar på ”avancerad nivå”, de har gått level 4-5 på andra studios. Vi bjuder alltid in en ny elev som tränat tidigare på att träna på Open Pole eller Drop In för att se deras teknik och vad de lärt sig innan de kan hoppa in i en kurs, detta gör vi för att se till att de verkligen hamnar rätt. Ofta visar det sig att de inte klarar det som våra level 2 gör. Hur kan det komma sig? Nivåskalan räknas annorlunda på olika studios.

Tyvärr har en del studios lärt sig att man tjänar mer pengar på att låta elever gå vidare till nästa level varje gång de gått en kursomgång. Inom poledance finns det inte fler levels än 7 (vanligast inom tävlingar) och det är väldigt få som befinner sig i 7an. Så när en elev säger att de gått level 1-5 på ett år börjar jag verkligen ana ugglor i mossen, som det så fint heter. För du kan helt enkelt inte komma så långt på den tiden, oavsett hur stark du är eller hur länge du tränat andra saker eller oavsett hur många timmar du tränar varje vecka. Det fungerar inte så.

Alla studios jobbar olika, det gör det förvirrande för många. Men om du märker att du kommer vidare till ny nivå varje gång efter en kursomgång och du tycker att det är svårt och du inte blir korrigerad ordentligt ska du börja bli kritisk till var du lägger dina pengar. Det spelar inte heller någon roll hur tjocka crash mats de använder om du inte klarar av att göra saker på ett säkert sätt och de tar dina pengar för att du ska få avancera fort.

Elever vill ofta känna att de kommer vidare och kan använda levels som ett sätt att boosta sig själva. Vi är svårare på det sättet för vi jobbar inte med att man ger sig själv beröm genom levels eller ”perfekta instagrambilder”. Vi kräver att man tränar basics tills man kan dem ordentligt, vi kräver att man är fokuserad och målmedveten. Allt det där kan man göra medan man har roligt samtidigt. Vi har inte klasser för att man ska lära sig ett trick lite halvdant för att få en instagrambild. Vi brinner för vår konst och den ska utföras på ett säkert och snyggt sätt.

Av en enda anledning..

För att allt annat är fejk. Det är först när du lärt dig disciplinen bakom poledance, lärt dig trick och teknik på rätt sätt som du faktiskt är stolt över dig själv och din självkänsla ökar. Du kan inte skapa självkänsla genom fejkade instagrambilder där du lyckats hålla en pose i en sekund innan du faller till marken i en hög. Du kan inte skapa självkänsla genom att låta andra tro att du kan göra vissa saker som själv vet att du inte klarar av. Det kallas att ljuga.

När du är ärlig med dig själv, disciplinerad, jobbar hårt, nöter, nöter och nöter samma saker om och om igen tills du är 100% säker i din teknik kommer du vara stolt över dig själv.

Poledance är inte längre någonting som är ”coolt” att berätta för andra att man sysslar med medan man egentligen bara vill halv-lära sig tricks för att visa sina vänner. Näh, det imponerar inte på någon. Disciplin imponerar.

Så sluta lipa och gör dig själv stolt.

Categories: poledance