GRATTIS till ett bra beslut! Hoppas du köpte en bra pole som du kommer njuta av många år framöver!

När man fått hem sin pole så är det ju dags för montering. Köper man en X-pole som jag rekommenderar så finns det en superbra broschyr som kommer med och videos på deras youtubekanal som instruerar steg för steg.

När stången väl är uppe följer en del andra frågor. Här ska jag samla och besvara dem.

 1. Vad rengör man stången med?
  – Sprit. Det finns många olika saker att rengöra stången med och vissa är bra, andra dåliga. Jag använder ytdesinfektionssprit i vätskeform, alltså inte alcogel. Andra har sagt fönsterputs men jag tycker att det inte rengör lika bra samt beroende på vilken grip man använder kan inte fönsterputs få bort det.Stången kan vara hal ett tag efter att du fått hem den, kom ihåg att det också beror på hur varmt, kallt, fuktigt eller torrt du har det i ditt hem. Jobba in den ett tag, rengör regelbundet och låg inte gammal grip stelna på stången, städa golvet så inte hår och damm trasslar sig in i de små hålen och det kommer bli superbra.
  En del blir desperata och börjar sandpappra stången. GÖR INTE DET.
 2. Vilken sorts grip ska man använda?
  – Det finns massor med varianter! I studion har vi använt olika då alla svettas olika mycket och är olika torra. Jag gillar också att byta emellanåt beroende på om jag är i studion eller hemma där det i varmare och jag inte behöver lika hårt grip. Så därför finns ingen ”den här är bäst” för det beror på din hud, din miljö och så vidare, utan prova dig fram och läs Poledance & grips – vilken väljer jag?
 3. Vad ska jag träna för att bygga upp styrka?
  – Träna på sakerna du får rekommenderat av din instruktör och de saker ni gör på kurserna. Varva mellan lättare dans, flow och cardio som får upp pulsen för att sedan andra dagar köra ren styrka och styrkeprogram på pole. Vi håller på att lägga in videos här och det byggs på hela tiden med saker vi rekommenderar att träna på. Sedan är det klassikern – repetera, repetera och vila. Sedan börja om. Vilodagar är superviktigt, annars blir du aldrig starkare, bara tröttare och mer sliten. Kom ihåg, skadar du dig blir det en lång paus utan pole överhuvutaget och det vill du inte.
 4. Jag har väldigt svettiga händer och glider hela tiden, vad kan jag göra?
  Välj rätt grip för dig och använd dig av pole handskar. Spraya lite sprit på händerna innan du startar och torka vid behov.
 5. Jag har väldigt torra händer och glider hela tiden, vad kan jag göra?
  – Samma sak här, välj rätt grip för dig, drick 3 liter vatten per dag för att hela tider återfukta kroppen och värm upp ordentligt. Vanligtvis när man är torr och kall har man svårare att bli varm och svettig, så slarva inte med uppvärmningen.
 6. Kommer jag få stora muskler/manlig kropp av poledance?
  – Nej. Tränar man mest på statisk pole bygger man lite mer muskler än när man hela tiden tränar i rörelse som i spinny pole men du kommer inte se ut som en man, däremot kommer du få synliga muskler.
 7. Jag har ont i handled/rygg/nacke/leder, kan jag fortsätta träna pole?
  – VILA. Om du får smärtor är det givetvis ett tecken på att kroppen säger ifrån och vill vila. Räkna med blåmärken men smärtor i leder och kropp betyder = paus. Respektera det. I polevärlden är en längre paus ett stort steg i utvecklingen och man märker ofta att när man kör igång igen efter ett par veckors paus att man lämnat några blockeringar bakom sig och är både starkare och mer fokuserad.
 8. Bör jag träna något annat utöver poledance?
  – Beroende på vad du tränar för sorts poledance, om du tränar mycket styrka eller om du dansar mest (cardio) så är det ju bra att variera mellan styrka och kondition. Jag själv tränar yoga utöver pole och på somrarna är jag väldigt aktiv med många andra saker men jag älskar rörelse och inte för att det är ett behov. Poledance är en klockren helkroppsträning bara du ser till att träna BÅDA sidorna och få in kondition och stretchar ordentligt.

Aida Reva