Innan jag började med poledance hade jag –liksom många andra- åsikter om skorna som används av en del poledancers och min enda bild av dessa speciella typer av skor var från filmer och andra som hade precis lika lite kunskap som jag.

Givetvis -som med alla fördomar – var de fel. Jag hade ingen aning om hur genomtänkta de var och att de har en helt egen anatomi. Designen är verkligen genomtänkt ut till tåspetsen och nu ska jag visa varför.

Det här är mina första Pleasers. Adore- 708 UV 7″. Yummy. När jag satte dem på mina otåliga dansarfötter första gången var jag kär. Alla kurvor i skon gick perfekt enligt min fot. De håller fast foten ordentligt och har en sula som gör att man får fäste i golvet men inte för mycket så att man inte kan snurra. Jag har alltid ogillat de där genomskinliga skorna, de är inte min deal helt enkelt men jag har en helt annan bild av alla dessa skor sedan jag lärde mig hur de fungerar.  Och jag har ett annat par – custom made – på väg hem till mig. Yepp, that’s how I roll.

Here we go:
pleasers
Först kan vi ta den där frågan jag ofta får. När någon tittar på mig skeptiskt och säger ”varför måste man ha så höga skor?”
Vännen, det måste man inte. Man måste inte ha klackar alls. Ever. Allt man inte ”måste”, så som att andas, äta och dö är valfritt. För att det är kul, för att det ger något extra i livet. Heels är en sådan grej. De tillför mitt liv extra glädje. Mycket av det. Så därför, precis som jag älskar att gå i klackar annars så är det extra roligt att dansa i klackar. There you have it, kanske inte svaret du velat ha men så simpelt är det.

Anledningen till att jag då inte plockar fram alla mina tiotals olika heels jag redan har i hyllan är för att dessa inte är designade för att hjälpa mig dansa. De har ett annat syfte. Poledance skor däremot är just till för detta. Såhär funkar det:

1. Tyngden – De är tillverkade i lätt plast som tar bort en hel del vikt. Detta är ytterst skönt när man gör lyft och inversions på stången. Det kan redan vara tungt som det är, så för tunga skor gör att du blir väldigt begränsad.

2. Platå/Klack – Allting är en enda bit. Ingen platå som är separerad från klacken. Det är en enda del för att det ska vara säkrare. När man hänger upp och ner och gör ultra awesome tricks är det sista man vill ha en klack som flyger iväg på grund av något tryck eller annat dumt.

3. Hård sula/platå – Om du dansat någon gång har du säkert känt av ifall du haft på dig en mjuk sko som viker sig när du gör vissa rörelser. Med klackar vill man inte ha denna effekt, särskilt inte med de högre varianterna. Skon är stenhård och stabil som en pansarvagn. Om du går rätt. Om du inte gör det får du otrevliga stukningar. Därför har jag alltid med high heels i mina klasser/workshops/kurser. Det är helt enkelt inte så snyggt med osäker gång i ett par riktigt kaxiga heels.

4. Tyget i skon – inga hårda, glansiga ytor som gör att du halkar runt i skorna när fötterna blir varma. För varm behöver du verkligen vara om din hud och stången ska vara bra kompisar. Det är lite grövre, luddigare tyg inuti för att hålla fast din fot ordentligt.

5. Tyget går över en liten kant längst fram vid tårna – för att du ska kunna glida på skornas spets när du dansar, gör floorwork och annat som gör att du inte för tillfället står på platån och klacken. Det är också en bra påminnelse om att man alltid, alltid…alltid..ska peka med tårna, inte låta fötterna fladdra omkring.

6. Vinkeln på platån – som går lite inåt längre ner på platån. Den är till för att höga platåer inte ska se så klumpiga ut på foten, utan ge en snygg, slimmad sko samt att när man gör floorwork är den biten av platån inte i vägen när man drar ben utmed golvet och så vidare.

7. Längst ut på den vinkeln går sulan. Det är här man står när man gör sina snurrar, inte på hela foten. Den biten gör det möjligt att snurra fint utan att skon glider iväg och hjälper till att få lite stabilitet i sin söta snurr.

8. Plastig ovansida – i plast, lack eller liknande material är till för att få fäste på stången då du inte längre kan använda den biten av foten. Alla bitar av kroppen som är täckta med kläder eller skor behöver kompenseras på något vis eller så kan de inte användas till att få grepp. Ganska simpelt, även detta. Så plasten ersätter huden man täckt över av sko och det kan därför inte vara något tyg eller annat luddigt som gör att man glider av.

Det här med kläder är ett helt annat inlägg, men det kommer också.
Tills dess, se min high heel video här nedan och med alla punkter ovan du nu läst, se hur skorna fungerar, hur briljanta de är och hur mycket tanke det är bakom varje kurva och detalj.

https://www.youtube.com/watch?v=DUbMn6mKcxA