Det här är jag. Poledance-jag & vardags-jag. En del har problem med den första, några har säkert problem med den andra.
Det kommer alltid finnas människor som har problem med saker som inte berör dem det minsta. Det kommer alltid finnas människor som skapar sig problem med saker de inte har med att göra.

Som poledanceinstruktör får jag många frågor om poledance och givetvis outfits till träningen. Poledance, polefitness, polesport, poleart – kärt barn har många namn och alla dessa skiljer sig på olika punkter. Vad man än väljer att kalla sporten, dansen, akrobatiken har alla inriktningar samma problem – missförståndet kring kläderna.

2015-06-09 12_Fotor_Collage

Jag är alltid tydlig när jag säger till mina elever att de kläder som ska användas ska vara bekväma och man ska känna sig bekväm i dem. Sedan klargör jag att användningen av heels är helt frivillig. Det finns vissa saker jag rekommenderar och vissa saker som är ett direkt måste -om man vill utföra vissa typer av tricks.  Vilket också är helt frivilligt.

1. Man kan absolut ha linne och tights. Till en början.
Det går superbra i Level 1 där man mest gör spins, enklare tricks med klättring och floorwork. Vill man göra lite svårare klättring, hänga i stången, sitta på stången m.m så fungerar inte tights längre. Huden är det som behövs för att fästa i stången. Det är så enkelt det är. Det finns ingen ond plan kring korta shorts och träningsBH’ar, det är inte mer ”strippkläder” mer än vad badkläder är för simmare, volleybollkläder för tjejer, eller trikåer är för skridskoåkare. Plus att strippkläder är mycket snyggare. Just sayin’. Varje sport kräver en viss sak av kroppen och outfitsen är anpassade efter det syftet.

2. Nej, poledancers ”måste” inte använda stringtrosor
Det är väldigt få fitness-poledancers jag sett som använder stringtrosor. Det är dock upp till var och en vad de ska använda i sin träning. Ingen har i mina kurser använt annat än shorts/hotpants, ändå florerar det konstiga åsikter och rykten av folk som aldrig satt sin fot i en poledancestudio. Skulle någon vilja använda det på våra danslektioner är det hennes egna fria val. Rock on, säger jag!

3. Nej, man måste inte ha ”strippskor”
Det verkar som att det heter klackskor fram tills de förflyttas till en poledancestudio, då byter de plötsligt namn. Fast det är exakt samma sko. Det finns anpassade skor till poledancers som är lättare och säkrare att använda. De är heller inte mer strippskor än gympaskor om man nu använder sådana som jag gör ibland när jag gör vissa koreografier.
Jag har aldrig hört en instruktör säga att heels är ett måste och jag hoppas jag någonsin slipper höra det, för det är en fråga om smak. Som allt annat.

4. Ja, ju mer avancerade saker du ska göra, desto mer hud behöver du använda
Kläder fäster inte på en hal stång. Så är det och det går aldrig ändra på. Det finns specialstänger med silikon om man absolut vill träna med kläder, med dessa kan man inte göra samma saker som man kan på vanliga stänger. Huden är det som man hänger i, får fäste med. Friktionen mellan stång och hud behövs för att man ska kunna utföra de flesta sakerna.

5. Poledance kan absolut vara ”strippdans” om man vill
Precis som vanlig dans inte automatiskt blir en lapdance är inte poledance någon form av strippdans om man inte väljer att strippa. För att strippa behöver du ingen stång, man kan strippa helt utan några verktyg. Med poledance kan du dansa nästan alla stilar av dans. Personligen struntar jag i vad okunniga människor envisas med att säga, det är alltid dem med mest åsikter som vet minst och har allra minst erfarenhet också. Sen när blev det okay att nedvärdera strippor? Det är kvinnor. Med känslor. Med egna, fria val. Se över dig själv istället.

6. Benvärmare – snyggt men funktionen är anledningen till varför de används
Nog för att det kan vara sexigt med korta shorts och benvärmare men de är till för att värma upp lederna inför dansen och träningen. Vi behöver vara väldigt uppvärmda i muskler och leder för att inte skada oss när vi hänger i armar och ben. Plus, det är sjukt snyggt. Get over it.

7. Vi gillar dans, kläder och kvinnlighet – deal with it.
Ingen poledancer behöver förklara för dig varför de har på sig det de har på sig. Inte mer än fotbollsspelare eller golfare gör. Vissa gillar mindre shorts, andra gillar större. Störs du av det så är det enkelt för dig att välja dina kläder annorlunda, men inte andras. Alla har olika åsikter om vad som är snyggt. Svettiga benvärmare kanske är en av dem, upp till var och en.

Tyvärr har jag sett och hört folk döma. Mycket. Till och med instruktörer själva (!). Det anser jag inte är en äkta eller lämplig instruktör, som dömer sina eller några poledance elever. Välj en instruktör som är ett stöd för dig, som du känner dig trygg och bekväm med. En instruktör som stödjer dig oavsett vilken form av pole du vill träna. En instruktör ska vägleda dig, träna dig, hjälpa dig och stödja dig. Inte ha en åsikt om dig.

Jag är stolt över att tillhöra poledance communityt, det är här de tightaste vänskaperna och banden formas. Tjejer som hjälper varandra, passar varandra och pushar varandra under träningarna, kämpar tillsammans, utvecklas tillsammans, peppar under jobbiga veckor när inget verkar gå som det ska. Vi är poleninjor och warriors och vi håller ihop och stödjer varandra. 

Så ja, oavsett vilken sport du sysslar med kommer du behöva anpassa din klädsel efter träningsformen, vi poledancers är inte ett dugg intresserade av vad andra tycker men är glada för coola tjejer och killar som ställer frågor för att de undrar. 

Några andra frågetecken vi kan reda ut?
Om du är en person som lätt dömer är du väldigt välkommen att komma och prova, hälsa på och se vilken styrka och envishet det krävs att träna pole. Vi respekterar och gillar människor med öppet sinne och en önskan att utmana sina fördomar! Du behöver inte vara rädd för oss, trots att vi har muskler och kan hänga upp och ner 😉

 

XoXo
Aida
Chefsinstruktör
Poledance Växjö

img_9094