Så, hur funkar det här med kosttillskott?

De vanligaste frågorna jag får är vad jag tränar mer än poledance och vilka kosttillskott jag tar. I det här inlägget ska jag berätta vilka tillskott jag tar och varför du antingen bör eller inte bör göra likadant. Jag är näringsexpert sedan tidigare och har specialiserat mig på växtbaserad kost, vilket är anledningen till att jag inte kommer rekommendera mjölk/vassle/djurbaserade tillskott eller protein. Växtbaserat är mycket bättre för kroppen och om du följer råden kommer du märka det själv i din träning och övergripande hälsa.

En vanlig missuppfattning är att jag måste ta kosttillskott för att jag är vegan men det stämmer inte. Balanserad, växtbaserad kost har allting plus lite till näringsmässigt och tror du mig inte behöver du inte lyssna på ett ord jag säger, bara se mina resultat.
Jag tränar 20-24 timmar i veckan och jobbar 14-16 timmar om dagen. Om inte det talar tillräckligt högt vet jag inte vad som gör. Jag märker också direkt när jag börjar slarva med kost, vila, tillskott och vätskeintag. Kroppen är snabb med att tala om för oss vad vi behöver men man kan inte utgöra den skillnaden om man aldrig haft massivt mycket energi med hjälp av god kost.

Låt mig börja med att säga att vissa vitaminer och mineraler kan du ta direkt utan att fundera och jag ska berätta vilka dessa är men börja inte leka med komplicerade kombinationer och alldeles för många olika tillskott. Man kan få brister av andra ämnen när man börjar öka upp ett visst ämne och andra tillskott har ingen verkan utan att man kombinerar med specifika vitaminer.

De tillskott du kan och bör ta oavsett om du tränar (men speciellt ifall du tränar) är de nedan. De bästa märkena är Helhetshälsa, Holistic och min favorit Great Earth.

Klicka på rubriken för att komma till rekommenderad produkt

C-vitamin
Vitamin C bidrar till immunförsvarets normala funktion (även bibehållande av immunförsvarets normala funktion under och efter intensiv fysisk träning) och till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Vitamin C ökar järnupptaget, bidrar till normal energiomsättning och till att minska trötthet och utmattning. Vitamin C bidrar till nervsystemets normala funktion och till normal psykologisk funktion. Vitamin C bidrar till normal kollagenbildning som har betydelse för broskets, benstommens, blodkärlens, tandköttets och hudens normala funktion.

D-vitamin (från september-april)
Vitamin-D bildas i huden när den exponeras för solljus, vilket gör den särskilt viktig under våra mörka månader. D-vitamin är viktigt för att bibehålla ett normalt immunförsvar och muskelfunktion samt starkt skelett.

Magnesium
Magnesium bidrar till att bibehålla normal benstomme, muskelfunktion, energiomsättning och bidrar även till nervsystemets normala funktion. Magnesium minskar även trötthet och utmattning.


MSM/svavel
MSM Lignisul är ett kosttillskott som ger kroppen ett tillskott av organiskt svavel som är en viktig beståndsdel i proteinen kollagen och keratin som bygger upp bland annat brosk, senor, hjärna, bindväv, muskler, skelett, hud, hår och naglar.


Hampaprotein

Det höga proteinvärdet i hampa ger en optimal återhämtning i samband med träning, och de essentiella fettsyrorna håller en god proportion till det övriga innehållet.
Hampaprotein är ett lättsmält vegetabiliskt protein med alla essentiella aminosyror. Det har tjänat människor i över 4 000 år!Varför behöver man ta tillskott om man äter en allsidig kost?

Det här med allsidig kost fungerar inte längre då våra jordar är dåliga och en hel del av maten saknar mineraler som urlakats från jordarna för länge sedan.

Det är viktigt att veta att det är skillnad på vitaminer och vitaminer rent kvalitetsmässigt. Det finns många skitmärken att se upp för och nedan listar jag de märken som är av hög kvalitet.

Mina elever ser mig springa runt med mina gröna smoothies på klasserna och i nästa inlägg tar jag upp hur du enkelt kan göra egna och varför det är min ”hemlighet” till så mycket ork, styrka och energi.

Det fina med tillskotten är att du inte måste ändra din kost utan du kan öka på med näring. Även om du ändrar din kost är det bra att ta dessa tillskott på grund av anledningar jag tidigare nämnt.

För dig som vill kan du boka in en kostkonsultation med mig ifall du tror att din kost kan bli mycket bättre eller ifall du vill ha en specialiserad plan. Jag har gjort samma plan för mig själv och därför utvecklas min träning i ganska högt tempo men på ett stabilt sätt.

Utan näring spelar det ingen roll hur du tränar, kroppen kommer komma till en punkt där du inte utvecklas alls eller kan bygga styrka och kondition för att det helt enkelt saknas näring. Så börja med en bra grund och då kommer du märka förbättringen ordentligt!

Rock on!

.Aida

Categories: Kost