Snobberi är någonting som ibland misstas för god smak.

Jag såg det inom yogavärlden när jag började jobba som yogalärare och jag ser det – tyvärr – inom polevärlden idag.

Inom yoga var det vissa ”kändis-lärare” som var accepterade och hyllade medan andra inte ansågs vara seriösa för att de inte utbildat sig hos en indisk guru. De lärare som körde sin egen stil blev stämplade som oseriösa och anklagades för att förstöra yogan. De ”fina”och ”riktiga” yogalärarna var förstås dem som dyrkade allt indiskt, följde ayurvedisk kost slaviskt och använde sig av massa yogiska ord i sina klasser – oavsett om eleverna förstod det eller inte. Det gäller ju att vara ”true”.

Jag ser samma sak inom pole-världen nu. Jag har skrivit tidigare om hur pole-världen delar sig mellan chinese pole och stripp-kulturen och vartifrån poledance skulle härstamma. De fina pole-människorna tar förstås avstånd från strippkulturen trots att de utövar samma moves som utvecklas i just denna typ av klubbar.

Hur känner man igen en pole-snobb då? 

  1. En poledancer är inte ”äkta” förrän denne har tävlat. Duh
  2. En poledancer med självrespekt bär enbart svindyra polekläder aka Bad Kitty
  3. En äkta poledancer tränar givetvis bara polesport eller powerpole. Det heter faktiskt Pole Fitness nu, poledance låter för ”strippigt”
  4. Det är viktigt att följa ”rätt” pole-stjärnor, de sportiga som tävlar såklart
  5. En äkta poledancer har såklart koll på tävlingar och vinnare av förra årets tävlingar
  6. Alla vet att dans inte är lika mycket värt som att mangla tricks
  7. Det är viktigt att göra ett CV av vilka pole-stjärnor man gått på workshop hos
  8. En riktig studio måste såklart hosta workshops med någon känd poledancer för att kunna vara en erkänd studio
  9. Whina gärna över att en poledancer inte har tillräckligt med ”riktiga” tricks i sin koreografi, alla vet att tricksen är det som är viktigast
  10. Påpeka gärna till alla, alltid hur du verkligen inte är en strippa. Alla vet att man ska se ner på de som inte gör som du.

Det är klassiskt snobberi att inte se värde i dans utan enbart värdera tricks på minst level 5, att bara se titlar, namn och ”rätt” poledancers istället för stilen och innehållet.

I vår studio går vi åt andra hållet

Allt som pole-snobbar gör tänker vi göra tvärtom. Vi kallar ingenting pole fitness och har aldrig gjort. Vi dansar och tricks är en bonus, vi manglar inte tricks i full stress för att få gå nästa level. Våra poledancers får veta direkt att våra klasser inte är till för att ”levla” upp i direkt efter en kursomgång utan de är till för att man ska utvecklas i sin egen takt, träna för att det är kul, inte för att stressa fram vissa tricks. Vår studio är en mötesplats och terapeutisk stund mer än att visa vem som kan komma in i superman snabbast. Vi är precis sådana en snobb skulle hata.
Vi har för höga klackar, för små kläder, vi har både polesport-stil och stripperstyle därför att vi helt enkelt älskar hela polevärlden och uppskattar de som har sin egen unika stil, vi gör saker på vårt sätt. Vi är mer pole misfits än någonting annat och det är just det här som är vackert inom poledance. Det är du och din pole och ingenting dikterar över din stil, energi och personlighet.

Det finns lika många stilar som det finns poledancers och tyvärr ser jag att vissa blir skrämda av snobberiet och tror att man måste göra på ett visst sätt eller kunna vissa tricks för att få kalla sig poledancer. Om har tränat pole så är du en poledancer. Ingen kan tävla med dig och du kan inte tävla med någon därför att vi alla har vår egen unika resa och stil inom poledance. Det är det fina med dans. Det har enbart med din egen energi att göra.

Så släpp alla gamla idéer om vad poledance är och låt dig inte skrämmas av snobberiet. Ingen polesport/pole fitness människa i världen kan tävla med mig oavsett hur länge de tränat och vilka flips, spins och tricks de kan göra därför att jag har min egen stil och energi. Det är min egen dans. Det finns inga rätt och fel.
Missförstå mig rätt, jag älskar tricks. Det är svinkul. Är det fel att tävla? Självklart inte, det är så bra att det arrangeras tävlingar inom pole! Jag ogillar bara när man accepterar en del av polevärlden och försöker nedvärdera en annan. Lite som jag gör i det här inlägget men vissa behöver tas ner på jorden och påminnas om vad poledance är och kommer ifrån. Givetvis kan det utvecklas men inte genom att sudda ut historia. Acceptans är inte bara ett fint ord, det behöver praktiseras också.

Ta tillbaka din dans och väx i den. Du och din pole har en egen relation och en egen värld.

XoXo
/Aida – Så äckligt medioker poledansare som föredrar badass bodywaves och floorwork framför suicide drops och hellre dansar i bikini än Bad Kittys senaste kollektion.

IG: @aidapoledance
Studio IG: @poleacademysweden