Du kan inte träna kroppen utan att du tränar ditt sinne samtidigt, våra fantastiska kroppar hänger ihop med våra fantastiska hjärnor. De fysiska utmaningarna du möter blir dina mentala utmaningar. Hur du reagerar på smärta är inte upp till din kropp, det är upp till din mentala styrka till största del.

Under 13 veckor har jag nu fokuserat intensivt på stretching och yoga. Det är två helt olika saker, ifall du nu fick tanken ”det är väl samma sak?”. Just nu är skillnaden oviktig, jag vill berätta hur jag gick från att absolut hata stretching till hur jag började älska det så mycket att jag nu stretchar varje kväll! Även om din ambition inte är att stretcha varje kväll har jag några tips på hur du kan börja att tycka om det också så att du kommer igång med att få en mjuk, rörlig och glad kropp.

Det började med en 4-veckors-plan..

Jag hatade verkligen att stretcha. Blotta tanken på det gjorde mig irriterad, för att sedan inte snacka om den fysiska smärtan när jag väl satt där och placerade min kropp i helt onaturliga positioner. Jag kan tåla smärtan, jag tar en helvetes massa stryk när jag tränar pole men då tycker jag det är värt det. När jag däremot sitter där och stretchar och inte ser mening eller mål med det, då irriterar jag mig bara på allt jag inte klarar av. Så jag behövde vända på det här tankesättet för jag vill VERKLIGEN bli en bendy lady.

Målet

Målet var enkelt men ändå svårt: Lära mig tycka om stretching. Det handlade alltså inte om hur jag rent tekniskt skulle komma in i vissa positioner, bara att jag skulle hitta ett sätt att göra det på så att jag tycker det är roligt och därigenom göra det oftare.

Metoden

Jag visste att om jag sätter för höga mål och börjar pressa mig själv direkt kommer jag att hamna där jag alltid hamnat innan med stretching: göra det ett par gånger, känna mig duktig och lägga av, för att sedan känna mig stel och dålig och börja igen och sedan sluta. Vi har ju alla varit i den spiralen. Jag kom ur den med en metod jag arbetat fram under sommaren.

Jag började med något väldigt lågt som jag visste var alldeles för enkelt både i svårighetsgrad och tid: 1 gång i veckan, 10 minuter i taget, absolut nybörjare. Hela grejen var att det skulle vara alldeles för enkelt så att jag inte behövde känna mig nervös, pepp, trött eller leta efter andra fel för att låta bli.
Det var också viktigt att göra det på ett roligt sätt, utan långa förberedelser som gör det enkelt för mig att slippa.

Så här började jag:

  • Bokade in i kalendern
  • Satte påminnelse som skickar notis i telefonen
  • Placerade de saker jag behöver i vardagsrummet nära mig: yogamatta, yogablock och strap, de var de saker jag visste att jag ville och skulle använda, också något jag rekommenderar nybörjare att skaffa.
  • Time’ade stretchingstund när familjen satte sig ner för att ha filmmys på kvällen kl 20.00. Jag satte mig på yogamatta nära soffan medan de andra satt i soffan och myste.
  • Letade (alldeles för länge och för sent första gången) efter en bra video jag kunde använda för att komma igång. Du kommer inte behöva leta längre för jag slutför nybörjarstretchvideon för alla att följa enligt min metod.
  • Satte timer på 10 minuter
  • Och efter 10 slutade jag, oavsett om jag ville fortsätta eller inte

Här är en stor del av tricket: Fortsätt inte även om du känner att du vill fortsätta. Det gör att du avslutar när det känns bra och kör inte för länge så att du börjar leta ursäkter nästa gång du ska stretcha, så som ”jag gjorde ju extra länge i förrgår..”. Undvik allt som ger ursäkter. När du väl har bestämt dig finns det inga andra alternativ, det ska göras oavsett vad. Så ge inte dig själv massa alternativ, gör de förberedelser du behöver så att du på ett enkelt sätt varje gång kan sätta igång snabbt.

Att lära sig tycka om det

Jag hade rutinen fixad och nu var det upp till mig att göra det samtidigt som jag kände in kroppen, nyttan med nöjet. Jag gjorde aldrig något som var svårare än jag klarade av, tvärtom! Jag höll mig alltid till det mest basic jag kunde hitta. Jag använde mig av yogablocks för att ta igen för de rörelser jag inte riktigt kunde komma in i helt utan behövde några extra centimeter att justera mig.

Hemligheten är:

Se till att formen är rätt oavsett hur djupt du kommer. Gör rätt form och se till att det känns bra där du är, att du har kontroll oavsett var du är. Då kommer du känna dig stark istället för svag, i kontroll istället för irriterad och du kommer se framsteg ganska fort istället för att hela tiden känna dig uppgiven för att du inte kommit så djupt ner som du trodde att du borde, eftersom du egentligen försöker med någonting för svårt från början.

Gör övningen så långt fram/ner/djupt du känner att du har kontroll och så att du känner dig stark, försök göra det så snyggt du kan, rak kropp och stark känsla istället för en ost-bådeform där du står och skakar.

När det kommer till irritationen och känslan av att vilja gråta så ska jag berätta detta: alla får den känslan, det är kroppen som gör sig av med lagrade känslor. Det är ett MYCKET BRA tecken. Stå där du är, justera dig, rör på dig lite och känn efter vilka känslor som kommer upp. Känn i kroppen var det känns och hur, vilka tankar som kommer upp. Du kommer lära känna dig själv mycket genom detta.

Det kommer finnas dagar då du vill göra mer. Gör inte det de första veckorna. Håll dig till din plan. Gör aldrig mindre än den planen du sätter, den sätter du lågt från början.

Du vet att du kan öka upp när du ser fram emot nästa stretchstund, när du känner att kroppen längtar efter att få sträcka ut sig. Då ökar du upp lite, antingen med 5 minuter per session eller med ett extra pass. Inte allt på en gång, håll hellre tillbaka än skynda fram. Kom ihåg att vi ska bryta mönster här.

Och nu…

Låt mig börja med att säga att du ska hitta DIN metod. Jag jobbade mig fram till min på två månader och sen har jag bara fortsatt och finslipat, ökat och ökat, stegvis. Nu är det vecka 14 imorgon och jag längtar efter varje kväll. Du ska inte intesivstretcha varje dag, du ska göra mjuka, sköna övningar och bara intensivstrecha 3 gånger i veckan. Du ska prova dig fram tills du hittar det som passar dig. Det vill säga, inte fega, inte ge upp och inte pressa dig heller. Hitta din balans så att du tycker om att göra det och ser fram emot det.

Jag tränar yoga 15-50 minuter varje morgon och stretchar 30-60 minuter varje kväll. På eftermiddagen tränar jag pole 60-120 minuter. Alla dagar utom kanske 1-2, sen tar jag en vilovecka lite här och där mellan månaderna. Det är inte en modell som passar alla men för mig funkar det inte med 3 gånger i veckan och vilodagar där jag sitter stilla hela dagen, jag skapade en metod som utmanar mig och

I övrigt jobbar jag rätt mycket som vanligt, även om jag driver företag själv så anpassar man sig mycket efter hur alla andra jobbar för att det är enklast så. Så det handlar inte om att jag har mer tid, tvärtom. Jag har inga kanaler, så det händer aldrig att jag slötittar på TV. Jag prioriterar. Vi har alla lika många timmar varje dag. Låt dig inte komma undan, ta beslut och stå fast vid det. När ett beslut är taget så är det bara så det är. Disciplin men inte nedbrytande kritik. Det är en viktig skillnad.

Snart kommer mina stretchingvideos hoppa upp i shoppen och några på youtube så att du kan komma igång ännu bättre! Jag har jobbat stenhårt på detta och ser så mycket fram emot att se vad du tycker!

Lycka till!

Categories: poledance

0 Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.