Ahh, den eviga frågan och jakten på att få imponera på sig själv. Du som har poledance’at förut vet att det är hard work och ingenting annat, men lyckligtvis finns det en massa bra tips också. Det här är inte ett inlägg med de tipsen men det är ett inlägg med perspektiv. Ett sätt att se ur rätt glasögon. 

Vissa verkar avancera trick för trick så himla snabbt och enkelt. Ja, verkar så klart. Det är hårt arbete som ligger bakom varje magiskt trick. Men dessa poledancers som tar sig framåt snabbare, de har några trick i rockärmen.

Så vad är det bra poledancers gör för att utvecklas snabbare? Jag gillar inte ordet snabbare i det här sammanhanget, snabbare än inte detsamma som bättre. Snabbare kan innebära skador om man gör fel. Så det tar mig till den första punkten..

De tränar inte lite löst hemma ”när de känner för det”

De har skaffat en pole för att träna hemma men de vet att en nybörjare inte kan utveckla sig själv med sina nybörjarkunskaper och att youtube inte är en erfaren instruktör. De vill absolut inte tappa tid på att skada sig, så de tränar i en bra studio i gruppklasser eller privatklasser med en instruktör. De engagerar sig på 

De tränar hemma mellan klasserna

De får pointers, tips och justeringar av sin instruktör, så då går de hem och upprepar, upprepar och upprepar. De gör inte bara saker de tycker är kul just då och slutar när de lyckats göra det en gång. De gör det igen och igen och igen tills formen är perfekt säkerhetsmässigt och såklart skitsnyggt.

De tränar båda sidorna

Japp, det här är ännu en av de där stora faktorerna som gör att man avancerar bättre. För motsatsen är att du har en värdelös och svag sida och en superbra och stark. Slutligen förstår inte ryggraden hur den ska hålla sig och skador uppstår. Man kan verkligen inte bli bättre när man måste vila på grund av en skada.

De gör tricks i rätt ordning

Eftersom de tränar pole för att de tycker om det och vill bli bättre för sin egen skull och inte för att leka Instagram-hobby-poledancer så skippar de inte träning för nybörjare och försöker hoppa och traggla sig in i  tricks som de inte är redo för. Hur vet de att de inte är redo? 

De har ett mål: nemesis move

Alla poledancers som menar allvar med sin träning har en nemesis move. Det är det ultimata tricket man önskar att man kan klara av och således det högsta målet. När de tränar och kämpar sig vidare  glömmer de inte bort sin nemesis move. De tränar för sitt mål.

De håller sig till sitt mål

Ja, du sa det Aida, move on. Nej. Jag menar allvar. Att ha ett mål och att hålla sig till det är två helt olika saker. Hört talas om nyårslöften? De försvinner likt trippelnöten i Aladdin-asken. Snabbt och brutalt. Att skapa ett mål kan vem som helst göra men att hålla sig till det krävs styrka. Mental styrka.

De äter som om de bryr sig

De vet att deras kroppar är nyckeln till att nå målet. De vet att deras kroppar inte är soptunnor, så de äter inte skräp. Vad är rätt? Det finns massor med olika metoder men du behöver bara bry dig om en sak just nu: mycket frukt och grönsaker. Life, baby!

De investerar i sin utveckling 

De köper det de behöver för att ta sig framåt. Kurser, kläder, rätt pole och vad det än är de behöver. De kanske inte behöver en dyr outfit från Bad Kitty, de behöver rätt utrustning. Allt det andra roliga köper de som en belöning för nådda mål.

De håller sig motiverade

De förstår att platåer kommer och går och att det ett tag kommer kännas som att man klarar av allt bara för att i nästa stund tappa all motivation, tycka att allt är tråkigt och inget går framåt. Så vad gör de? De tränar ÄNDÅ. De motiverar sig genom att försöka skapa nya kombos, träna med andra poledancers, hitta inspiration på nätet, köpa nya skor..vad som krävs för att ta sig till stången och träna vidare.

Jävlar Aida, det var tuff läsning säger du? Ja, touch luck säger jag och tänker du lipa istället för att träna så kanske du ska börja med pensionärssimning. Just sayin’.

Skämt åsido, jag vet. Det är skittufft ibland men det är så värt det när man kommer igenom sina hinder. Tips från coachen: det kommer alltid komma nytändningar efter varje jobbig platå, men bara om du fortsätter rakt igenom det!

Hur gör jag det då?

Glad you asked my friend, snart kommer del 2 av din resa mot pole mastery.

Fotot: Min elev Simona från Danmark på en Private Pole Camp. Photoshoot under campet.

aidareva.com
Categories: poledance