Det har klagats på vår slogan ”Join the sisterhood”.
Det har ifrågasatts varför vi inte har killar på bilder på våra sociala medier.
Det har frågats om killar inte är välkomna i vår studio.

Det är dags för ett klargörande.

För det första: Ingen av de som klagat, frågat eller kommenterat har varit våra egna elever. De vet hur det fungerar hos oss. De vet därför att de valt att ha det så. En del har bara ställt en fråga och det uppskattar jag. Det handlar om hur man ställer frågan. Däremot svarar inte personer på vart de hört dessa rykten. Men där flikar fegheten in. De ville bara klaga av sig lite och visa hur mycket bättre deras sätt är. Classic.

När jag öppnade dörrarna till Poledance Växjö ville jag skapa ett ställe dit tjejer kunde komma och få vara ifred från stirrande blickar på gymmet, från obekväma gruppass, från ångesten att ta sig till ett gym. Från självkritik och jämförelse. Från att tänka på valkar och celluliter. Från tråkig träning. Från prestationstänk, från måsten. Jag ville skapa ett ställe för tjejer att bara få vara och slappna av. Vem kunde tro att det skulle medföra kritik? Inte jag i alla fall.

Hur som helst skapade jag ett ställe som skiljer sig mycket från andra studios på flera sätt. I våra pass ingår coaching. I våra lokaler finns inte helfigursspeglar och inga speglar alls i danslokalen. Vi tillåter inget okontrollerat filmande eller smygfotande och ingen får hamna på någon annans bild om denne inte bett om det. Inte ens våra instruktörer får fota eller filma någon under klassen utan att fråga först och tala om att det är menat till för våra sociala medier. Det kan tyckas självklart men det är det inte. En elev som kom på prova-på sa att det var tråkigt. Fair enough. Tråkigt tryggt.

Vi har många elever som varit på olika ställen och sagt hur tryggt det känns att vara hos oss. Vi har aldrig varit ute efter att tävla med någon annan och vi har ofta dessa ämnen uppe med våra elever om hurdan stämning vi vill ha hos oss.

Så att kommentera på något man inte har en aning om och kritisera enbart på grund av en slogan eller att vi har skapat tjejgrupper visar bara hur single minded man är.

Men vi är i konstant utveckling och våra elever är deltagande i nästan alla beslut vi tar, allt från schemaläggning till events till betalningslösningar och nu tog vi upp detta med killar och frågorna vi fått.

Btw, killar har alltid varit välkomna till oss i form av slutna grupper, kickoffs, svensexor och annat och varför de inte är välkomna i vissa klasser ska jag strax klargöra.

Vi skapade i vilket fall en enkät där vi klart och tydligt frågade våra elever vad de tyckte om nuvarande upplägg och hur de skulle ställa sig till att låta killar vara med i alla våra klasser.

För att klargöra ytterligare har vi inga vanliga klasser med bara tricks, allt vi gör är dansbaserat och vi jobbar extremt mycket med kroppsmedvetenhet, kvinnlig självkänsla och tankemönster kring sin kropp och självförtroende. En hel del element är exotic, mer sensuell typ av dans.

Så nu till varför killar inte är välkomna till en del klasser:
– Vi har tjejer som specifikt frågat ifall det är några killar i klasserna då detta varit avgörande för om de skulle kunna delta eller inte
– Några tjejer har haft förhållanden med extremt svartsjuka killar och hade inte fått gå på klasserna om det varit andra killar där. Tack vare våra klasser och coachande instruktörsskap har dessa tjejer nu inte längre en relation med dessa killar och har fått verktyg och självkänsla att avsluta dessa relationer.
– 2 har varit slöjbärande tjejer som inte kunnat vara med om det funnits killar i klassen
– En stor andel andra ville lära sig dansa exotic men inte inför en kille (oavsett sexuell läggning).
– En andel uppger att de inte kunnat slappna av på samma sätt och hade förmodligen inte velat dansa utan bara göra power pole/sport pole vilket inte var därför de började hos oss till att börja med
– Ännu fler som frågat efter tjejbaserade klasser på grund av någon form av svartsjuka och alternativet varit att träna ensam hemma
– Andra hade inte kommit på mixad klass därför att deras omgivning inte tyckt det var okay och har inte varit accepterande med poledance vilket påverkar mycket
– Några med speciella yrken som inte tillåtit poledance och dessa hade inte kommit om det inte varit en specifik tjejgrupp där de vågat prova
– Ofredande/våldtäkt som gjort att vissa tjejer inte vill komma på en mixad klass och är helt enkelt inte bekväma eller rent av rädda
– Rent allmänt att det känns bättre och inte samma känsla som i ett gym

Så, tala nu om för mig en gång till hur taskig jag är som inte släpper in alla i alla kurser. Berätta för mig igen hur dåligt det är att skapa trygghet genom att följa våra elevers önskningar och kunna göra det möjligt för dem att träna tryggt och bekvämt hos oss.
Säg en gång till att vår slogan är uteslutande för att det står ”sisterhood”.
I dare you, I double dare you. Du har inte rätt till en röst utan att ha fått all information och du är inte berättigad information om du aldrig satt din fot i vår studio och hört alla stories som jag har. Gå en dag i mina skor och prata på djupet med dessa elever och hör deras berättelser.

Vi har aldrig förbjudit killar, de har alltid varit välkomna och vi har haft extremt roliga svensexor och kickoffs. Killkvällar och mixade dropins finns också. Så tro inte att du vet allt och ta inte för givet att alla är så trygga i sin omgivning som du är. Grattis till dig men jag kommer försvara dessa tjejer i fortsättningen också och stånga mig blodig för att hjälpa dem – även om jag får skit för att killar faktiskt inte är välkomna i en del av våra klasser. Deal with it. Det kan absolut vara killar som identifierar sig som tjejer, jag säger ingenting annat men jag säger att en tjej som blivit våldtagen eller ofredad inte kan identifiera sig som ovåldtagen och bli bekväm i killars närhet bara för att de identifierar sig som tjejer.

Slutligen..vi gjorde en enkät bland våra elever. Föga förvånande:

– Alla var överens om att killar skulle vara välkomna – på sina egna klasser.
– 2 av 60 som röstat tyckte att slogan skulle ändras och även inkludera killar i alla klasser.
(Ingen av de som röstat på det har gått exotic hos oss)
– De som har gått exotic ville inte ha killar där.
– ca 60% tyckte att killar skulle få ha egna klasser eller få vara med på mixade klasser men inte få komma in i deras tjejgrupper
– ca 20% var osäkra på vad de tyckte men de visste att stämningen och dynamiken skulle bli förändrad
– Resterande skulle kunna träna på samma sätt oavsett

Jag är glad att vi har trygga och öppna elever i vår studio, det är superbra!
Denna öppenhet måste också sträckas till de tjejer som på något vis hamnar i kläm eller har anledningar till att inte kunna träna i samma klass som en kille. Det måste inte finnas allvarliga anledningar, det räcker med att en tjej inte kan slappna av och börjar ifrågasätta och kritisera sig själv så fort en kille är i närheten.

Varför ska de inte få ha en frizon? Varför ska de inte få ha ett enda ställe där de kan slappna av och komma osminkade, orakade och få prata om mensvärk och PMS? Varför måste allting vara så jävla duktigt hela tiden?

Jag är glad att det finns så många ställen där alla är välkomna överallt. Det behövs! Men det behövs också en trygg zon för de som behöver det.
Jag har valt att skapa den zonen. Tycker du inte om det eller inte håller med finns det ingenting som tvingar dig hit. Men de som kommit hit och vill dansa exotiskt, utforska sin kvinnliga sida, lära sig alla former av pole och slappna av i sin kvinnliga sexualitet, well, de älskar att vara här. Jag är glad för det. Jag ser självförtroenden i tjejer som något otroligt viktigt och heligt.

Jag är och har alltid varit en tjej med enbart killkompisar. Nu har jag några fler kvinnliga vänner. Mina killkompisar har också velat testa och komma och träna. Det kan de få, men inte till priset av att några av tjejerna känner sig obekväma. Är det svårt att greppa? Har jag sagt att jag har rätt och andra fel? Nej. Jag gör det som fungerar bäst i min studio och tjejernas trygghet är min högsta prioritet ALLA dagar i veckan.

Jag är inte ute efter att alla ska tycka om mig eller vår idé. Jag ger blanka fan i om andra snackar skit och jag kunde inte bry mig mindre om att vara som alla andra. Jag har aldrig vunnit popularitetstävlingar och det här är varför.

Så slappna av. Håller du inte med är det bara att skapa ett ställe du kan stå för och vill vara på. Klaga är lätt, skapa är desto svårare.

Over and fucking out

.Aida
Sjukt -o-PK-och-jävligt-trött-på-att-tjejer-ska-behöva-hålla-nere-sig-själva