Den kvinnliga kroppen – vacker och skrämmande

Den kvinnliga kroppen är det enda i världen som är så dyrkat och så fruktat på samma gång. Den råa, kvinnliga, energin, den intensiva elden vari en kvinnas sexualitet bor är den starkaste energin som finns. Vår energi har förtryckts så hårt att bandet kvinnor emellan förvandlats till rivalitet och avundsjuka. Förtrycket kommer inte bara från män utan också från den svagare formen av kvinnor.

De få kvinnor som inte bara accepterat sin sexualitet utan till och med hyllar den skrämmer inte bara män utan även andra kvinnor. Kvinnor som inte har den magiska kopplingen mellan sin kropp och sin själ.

Någonstans har vår kvinnliga sexualitet blivit någonting fult, något att skämmas för, någonting smutsigt och framförallt har det blivit någonting som är till för män. Man förstår inte en kvinnas sexualitet som en egen entitet. Någonstans har mannen blivit ägare av kvinnans sexualitet så pass att vi ser den tillhöra männen.
En naken kvinnokropp är ett konstverk och i sig själv ingenting som är till för en man, ingenting sexuellt, ingenting som ska godkännas av en man.

Samhället har problem med en kvinnas sexualitet.

Samhällets oförmåga att se kvinnans sexualitet som en egen entitet är en stor del av problemet. Människor vet inte hur de ska förhålla sig till kvinnlig sexualitet om den inte är riktad till män.
Många män har inställningen att kvinnor som förfinar sin skönhet genom smink och kläder gör det för männens uppmärksamhet. Kvinnor hävdar konstant att så inte är fallet men när en annan kvinna är ”hemma” i sin kropp och inte döljer sin sexualitet faller de i samma tankegång, att deras sexualitet är till för männens nöje, att de vill ha männens uppmärksamhet.

Ett exempel på det är teorierna om hur poledance blev populärt.
I Sverige berättas det om hur Chinese Pole lade grunden för det som vi idag känner till som poledance och när jag började var det denna story som jag kom i kontakt med också. När jag gjorde min research tyckte jag för det första att chinese pole inte alls hade några kopplingar till poledance mer än att det är en stång (i deras fall bambu) man klättrar på. Jag läste mig slutligen till att den exotisk dansare från Canada vid namn Fawnia Dietrich var den första att börja lära ut poledance som en träningsform. Det mest spännande i allt detta är:
chinese pole är den accepterade teorin som lärs ut av många poledancestudio-ägare och många poledance-utövare. Chinese pole var en manlig sport. Ja, du läste rätt. Bara män. Och de trick som lärs ut idag är långt ifrån sådana som utfördes inom chinese pole.

Så varför tar vi återigen cred från kvinnan för att ge till männen?
Det är mer respekterat att utföra en sport uppfunnen av män än av en kvinna. Tänka sig. En kvinna som var exotisk dansare. Kvinnor själva slåss med näbbar och klor för att låta alla förstå att de minsann inte är en sådan där ”smutsig strippa”. För de är mycket bättre. Trots att de tar på sig sina Pleasers (dansskor som strippor använt i alla år), gör samma moves som på strippklubbar.

Som att det är mer seriöst om man inte använder skor. Det här har jag fått erfara så många gånger. Om jag lägger upp en video när jag dansar utan skor och hashtaggar polesport får jag jubel och komplimanger om hur stark och duktig jag är.
Lägger jag upp samma moves i mina höga klackar och hashtaggar poledancer kommer kommentarer om huruvida man ”måste” ha skor eller inte, varför jag har så lite kläder och att man minsann inom andra sporter inte har så lite kläder.
En annan studioägare som var väldigt emot strippstämpeln och hårt hjärntvättad i att försöka få bort strippanknytningarna anklagade mig för att ha dansat i stringtrosor och spred rykten om mig medan hon kallar sina klasser för pole fitness (vilket såklart är ”finare”).

Jag hade inte stringtrosor utan jeansshorts men jag tänkte inte försvara det, vad vore felet i att ha stringtrosor? Varför skulle jag vara mindre bra på det jag gör eller mindre seriös med vad jag gör för att jag har en annan form av underdel? Om min välformade bak skrämmer andra är det givetvis deras problem, inte mitt. 

Vi anser oss leva i ett modernt samhälle men religiösa kedjor sitter fortfarande hårt. Skammen kring den nakna, kvinnliga kroppen är fortfarande här. 

Vi lever i en tid då vi kräver kvinnlig frigörelse på alla plan men vi förtrycker kvinnor som är bekväma i sin sexualitet. Där många skriker ”objektifiering” finns kvinnor som redan är frigjorda i sin kropp, i sin sexualitet, sin person. Man kräver att de klär på sig och minskar sin sexuella närvaro för att inte bli objektifierade. Det är objektifiering i sin renaste form. Du kan vara snygg. Eller smart. Inte båda delarna, för det förvirrar. 

Vart går gränsen mellan kvinnlig kraft och objektifiering?

Det är inte en konkret gräns som vilka kläder man har. Det handlar om vem som har makten i situationen. Ett uttryck som lyder ”the power of consent”.
Om en kvinna har på sig en vacker klänning som visar vissa delar på kroppen och hon väljer att gå ut i den eller fota sig själv i den för att visa andra är det därmed hon själv som har makten. Detta ger henne känsla av kraft, skönhet och styrka.
Hade hon tvingats genom yttre påtryckningar att fotas eller visa sig på det sättet är det inte längre hennes makt och då är det objektifiering. Hon känner sig inte stärkt och kraftfull eftersom handlingen inte kommit från henne själv. Det gäller även om hon känt sig pressad att klä sig eller göra något av rädslan att inte bli accepterad eller omtyckt. Det kommer inte heller från en plats av inre kraft och personlig makt över sin kropp och energi.

Det är här vi måste skilja på kvinnlig kraft och objektifiering. När andra kvinnor skriker ”objektifiering” där det inte är så, ökar de det kvinnliga förtrycket genom att begränsa en kvinnas energi och makt över sin egen kropp och sexualitet.  

Förstå detta: det är inte upp till dig att förstå och godkänna någon annans liv och val. Din röst kring någon annans liv är så otroligt oviktig om denne inte bjudit in dig i sin personliga sfär och gett dig den gåvan.

Den mest basic mänskliga rättigheten är den om sin egen kropp och hur denne väljer att använda den. Så innan du gapar ”objektifiering”, ta reda på vart makten ligger.

Synen på män och kvinnor där mannen alltid vill ha sex och kvinnan alltid kan vägra sex som straff är en del av problemet. Det är fortfarande skamligt för en kvinna att öppet tycka om sex, speciellt med flera partners och hon förnedras för det medan män hyllas för samma sak inom sin krets.
I många relationer där kvinnan är initiativtagare till sex och har större aptit än mannen är det fortfarande inte öppet att det ligger till så utan båda upprätthåller bilden av mannen som jagar och kvinnan som nekar för att mannen inte ska ses som omanlig och kvinnan inte ses som okvinnlig.

Bilden av den kraftfulla, respekterade kvinnan är kvinnan som nekar sex, ser ner på män och täcker sin kropp visar tydligt vad samhället anser är en respekterad kvinna.

En kvinna ska aldrig behöva begränsa sig själv eller sin sexualitet för att bli respekterad. En kvinna ska aldrig behöva neka sig själv nöjen eller sex för att bli respekterad. En kvinna ska inte behöva täcka sin kropp för att bli respekterad. För kraften ligger i henne och endast henne. Hennes energi är endast hennes och sexualiteten likaså. Hon är mästaren över sin egen kropp och endast hon.
Objektifiering av den fula, passivt aggressiva sorten är att försöka få en kvinna att skämmas för sin kropp, oavsett vad hon väljer att göra med den. Att ta ifrån henne respekt och egen fri vilja baserat på hennes kläder och energi.

Lev inte för andra människors acceptans och respekt. Lev för dina egna.
Sätt inte din frihet och frigörelse i andra människors händer.
Om du gör dig beroende av andras respekt, kärlek och acceptans gör du dig till deras slav och allt du gör kommer färgas av vad de tycker. Det är den intimaste formen av slaveri. Bryt kedjorna mellan dig och de osäkra och rädda män och kvinnor som försöker hålla ner dig.

Frigörelse och kvinnlig kraft är vad Du och endast Du som kvinna gör det till. Den är din och ingen annans. Det som gör dig till en kraftfull gudinna kan ingen annan styra. Det måste komma inifrån dig själv, från din kvinnliga eld.

Förtryck kommer från rädsla. När du förstått din kraft är du fri och det är det som skrämmer dem som vill kontrollera dig.

Varje kvinna är en gudinna. Väck din gudinna och bli fri.