Så, du upptäckte poledance och beslutade dig för att testa! Energin på topp och du vill bara se om det är något för dig.

Kanske valde du den billigaste studion, den som ligger bäst till eller så blev du rekommenderad en av en vän. Sen efter att du blev kär i poledance direkt efter er första kontakt var det ju dags att välja kurs.

Det är då vanligast att stanna där man testat, kanske av bekvämlighet men kanske också för att man trivs med instruktören. Kanske har du hittat rätt på en gång, grattis!

Olika instruktörer har olika stilar också, du behöver inte ha samma eller liknande stil men att du känner dig trygg med instruktören är viktigt.

Här kommer några viktiga punkter att tänka på när du ska välja din instruktör, för det är viktigt att du litar på instruktören, trivs med denne och känner att du kan få hjälp och coaching i din utveckling med poledance. Det är ju det en instruktör är till för.
Det finns några fallgropar, eller saker man ska se upp för när man väljer instruktör. Här kommer tipsen:

1. En bra poledancer är inte nödvändigtvis inte en bra instruktör
En del polecats som jag kallar poledancers blir väldigt kära i poledance och vill sprida det till andra. Jag har själv den bakgrunden, men bara för att man kan rörelserna och är stark betyder det inte att man kan instruera, coacha och stödja.
Innan jag blev poledancelärare gick jag till olika ställen och testade. Jag fann många duktiga poledansare, till och med en del som tävlat innan men en hel del av dem kunde inte alls lära ut och jag snedbelastade min kropp ofta utan att de rättade mig.

I och med att jag är certifierad yogalärare sedan ett antal år tillbaka och utbildad inom anatomi vet jag hur man ska och inte ska belasta leder samt att jag såg direkt att det ofta inte lärdes ut tillräckligt om teknik och justeringar.
Du kan ha haft kul på din klass och instruktören är trevlig men det behöver inte alls betyda att det är en lämplig instruktör.

2. Instruktörer som inte justerar och kollar dig
En poledanceklass eller kurs som du går på och har betalat för är till för DIG, inte instruktören. Det här är viktigt att du kollar efter därför att när du precis blivit introducerad till en ny övning ska du träna in den och instruktören ska lära dig hur du gör den rätt teknikmässigt och hur du stärker rätt muskler för att klara av övningen. En instruktör ska INTE ignorera dig efter att ha visat övningen en gång eller två för att sedan göra sina egna saker eller styla på sin egen stång! Det kan hända att instruktören gör något annat under tiden för att förbereda för nästa övning men om du nästan alltid känner dig osedd eller osäker på vad du ska göra är det förmodligen så.

En instruktör ska inte vara rädd för att ta i dig, justera dig, hålla i dig och svettas med dig!


3. En instruktör ska lyfta ditt självförtroende och peppa dig

Det är många fler delar i en poledanceinstruktörs jobb än man från början tror. Vi är inte där för att enbart visa dig övningar. En äkta poledanceinstruktör bryr sig om din utveckling och vill att du ska göra de finaste och bästa rörelserna du någonsin kan. Det kallas yrkesstolthet. För en äkta instruktör är det viktigt att din framgång syns och märks och framförallt att du känner det! Vi instruktörer ska lyfta dig (ibland till och med fysiskt 😉 ) och ditt självförtroende och du ska känna att du trivs, lär dig, gör framsteg och blir hörd och sedd. Det är många fler delar än bara att få övningar visade för dig.

4. Kan din instruktör bli ersatt av YouTube?
Alla kan lära sig nya trick på youtube. En instruktör ska lära dig att göra det säkert, teknikmässigt rätt och anatomiskt rätt. Vi är inte youtube, vi ska ha ett samarbete. Det får du aldrig med youtube. Om din instruktör kan bli ersatt av youtube, då har du fel instruktör.

5.  Att ta sig igenom ”tråkperioder” tillsammans
Din instruktör ska inviga dig i poledance-världen. Alla poledancers genomgår nästan samma sak från början. Det är nyförälskelsen, det är framstegen, det är de nya musklerna, det är blåmärkena och sen är det tråkperioden. Den där perioden då allt verkar avstanna. En bra instruktör ska kunna peppa och coacha dig igenom det. Utvecklas tillsammans som ett team.

En bra poledanceinstruktör ska träna dig och förbättra dig, inte sig själv under dina klasser som du betalat för.

Så om du vill, testa olika! En instruktör som reagerar negativt på att du testar olika är inte seriös. Om instruktören är nöjd och stolt över  och har tilltro i sin studio, kurser och tjänster är hans eller hennes prioritet att rätt människor kommer dit och inte försöker nagla fast elever. Din poledance är din prioritet och det bör även vara din instruktörs prioritet.

Så, fina polecats, jag hoppas ni fått en uppfattning om vad ni ska kolla efter och jag uppmuntrar er att vara på ett ställe som får dig att känna dig glad och nöjd med dig själv! Det är bara du som vet hur du känner och vem som får dig att känna dig på topp. Följ din magkänsla.

Dance on, darlings!
.Aida

sneakpeekaida