Stretching. Fundera på vad du associerar det ordet med och vilka känslor eller tankar som dyker upp i dig när du hör eller ser ordet. För dessa ord kan påverka hela din kropp och din flexibilitet.

Om du är som jag var förr så är stretching någonting man teoretiskt förstår och inser nyttan av men praktiskt landar det inte riktigt. Att stretcha ut lite innan man ger sig ut och springer eller stretcha efter ett styrketräningspass, i ca 10 minuter. Ett nödvändigt ont. Jag visste att jag var stel men såg ingen större mening med att lägga flera timmar i veckan på att slippa vara stel.

För vad är målet med att stretcha egentligen? Att inte skada sig? Det är inget kul att se fram emot. ”Nu efter mitt härliga poledancepass ska jag stretcha för jag ser verkligen fram emot att inte skada mig!” är inte direkt något som får en att bli sugen på att stretcha. Egentligen vill man bara hem och äta. Som med allting vi vill uppnå på riktigt måste vi veta varför vi vill göra det.

För mig blev det enkelt när jag började med poledance. Helt plötsligt stretchade jag inte längre för att ”inte skada mig” utan för att få riktigt snygga tricks. Min stelhet gjorde att jag inte kunde komma in i vissa tricks, andra tricks som jag kunde komma in i blev helt enkelt fel tekniskt sett för att det krävdes en flexibilitet jag inte hade. Helt plötsligt vaknade motivationen kring stretching och fick ett syfte. Nu ville jag stretcha och bli flexibel för att kunna nå mina mål inom pole, göra snyggare tricks, fler tricks, svårare tricks. MYCKET snyggare dans.

Ett mål kan inte uppnås inte genom att bara säga att man vill bli bättre på något. Vad betyder ”bättre”?

4 steg till träningsmålsättning

 1. Vad vill du åstadkomma konkret?
  ”Bli vigare” är inte konkret! Bli extremt tydlig.
 2. Varför?
  Det viktigaste, varför vill du det? Hur kommer det påverka din träning eller ditt liv?
 3. När?
  5 min stretch varje dag kan vara bra än inget alls, men det du vill åstadkomma, när ska det ha hänt?
 4. Hur vet du när du nått målet?
  Hur ser det ut? Är det en split? En sida? Båda sidor?

Det här är enkel målsättning, men nu till huvudpunkten:

6 faktorer som påverkar din stretching

Hur ofta du stretchar

Ju mer desto bättre eller hur? Det fungerar inte riktigt så med stretching. När man redan är flexibel och kroppen har vant sig vid stretching så stämmer det men om du är nybörjare ska du undvika detta supervanliga misstag. Du kommer märka att stretching ger dig träningsvärk precis som styrketräning. Det är för att musklerna jobbar under stretching också, speciellt med aktiv stretch. Det hjälper inte att nöta stretchingövningar varje dag, kroppen kommer dra ihop musklerna istället för att de försöker skydda dig. Först måste du vänja kroppen vid att tänja ut musklerna, om de inte har fått göra det så mycket innan.

Håll dig till allra högst 3 gånger i veckan i början. Överdriv inte med 90-minuterspass, det är också för de som redan är flexibla, vars kroppar är vana vid djupstretch. Börja med 15-30 minuter per gång. Som med alla förändringar: kasta dig inte in i ett overkligt mål för då kommer det inte fungera i längden. Jobba in stretchingen som en del av din veckoplanering, precis som att handla, laga mat, etc så ska stretching vara en naturlig del av veckan.

Din kost

Tro det eller ej men kosten påverkar vår kropp även inom stretching. Det är lätt att förstå att kosten spelar roll i samband med muskelbygge men kvaliteten på muskeln, lederna och allting runtomkring har i högsta grad att göra med hurdan kost vi ger vår kropp. Socker, vitt mjöl, halvfabrikat, mjölkprodukter är saker som belastar kroppen och det påverkar både kroppens PH-värde och därmed hur musklerna och lederna kan jobba. Detta är otroligt djupgående så vi ska inte gå in på det så djupt men mycket grönsaker, mycket frukt, bönor, linser och naturlig mat som kroppen förstår och är full av näring är det som kommer göra att kroppen mår bättre, inte behöver jobba så hårt med att processa och musklerna rör sig bättre och enklare. Kosten är i allra högsta grad viktig för allting vår kropp gör och klarar av.

Ditt vätskeintag

Vi vet alla att vi ska dricka vatten men det är ofta mer än man tror. Mät under några dagar hur mycket vatten du får i dig, jag kan lova att det inte är tillräckligt, speciellt om du tränar. Sikta på 3 liter vatten per dag, vatten gör att kroppen kan jobba bättre med det som finns i tarmarna, njurarna och magen. När kroppen inte är belastad med annat och får mycket syre och vätska fungerar den bättre. Även detta är en helt egen kategori men poängen är att du behöver få i dig tillräckligt med vätska så att det räcker till alla inre organ, muskler, leder, huden och allt.

Vätska är alltså inte coca cola eller andra söta drycker, det är bara vatten som återfuktar kroppen på det sättet.

Dina tankar

Nu blir det spännande. Dina tankar kan avgöra allting även om du är duktig med kosten och tränar regelbundet. Om du samtidigt har en massa begränsande tankar kommer du berätta för din kropp att det inte kommer gå bra. Om du säger till dig själv att ”jag kommer aldrig klara detta, det går inte framåt, ingenting händer och jag är så himla stel” så berättar du för kroppen att det är så det är, den är stel och det kommer aldrig att gå. Dina tankar styr din hjärna och hjärnan styr din kropp. Hjärnan ger kommandon till kroppen för att berätta vad den ska göra, t.ex sätta sig ner, resa sig upp, göra plankan, vad som helst. Om du matar din hjärna med tankar om hur det inte kommer att fungera är det precis det som din kropp kommer rätta sig efter. Så skapa inte en maktkamp mellan tankar om att vilja bli flexibel samtidigt som du berättar för kroppen att det inte går.

Istället för att tänka ”det här gör ont, det kommer aldrig gå” tänk istället ”undrar hur långt jag kommer om jag gör detta 15-30 minuter 3 gånger i veckan?”.
Istället för att tänka ”mina höfter har alltid varit såhär, jag har aldrig varit vig, det kanske inte går alls” tänk istället ”Detta sätt har jag inte provat innan, jag undrar vilka möjligheter det ger mig om jag jobbar på detta sätt istället?”

Så du behöver inte försöka ”lura” dig själv till positiva tankar, det är inte det jag pratar om här, utan jag pratar om att se möjligheter istället för begränsningar.

Dina känslor

Tankar är vad du berättar för dig själv, känslor är vad du känner i din kropp. Vi lagrar mycket känslor, gamla trauman och känslomässiga upplevelser i våra kroppar. Detta märker vi ofta när vi tränar yoga eller stretching, det bubblar upp känslor och det är inte alls ovanligt att man känner sig nära gråten eller blir irriterad och arg. Stretching är ett fantastiskt sätt att släppa lagrade känslor. Ibland kan känslorna bero på blodsockerproblem, man har lite lättare till irritation. Vad det är kommer du ta reda på genom att jobba på dig själv, djupdyka in i dina tankar och känslor medan du jobbar på din stretching.

Personligen upplevde jag i många år att stretching och yoga skapade mycket ilska i kroppen och jag hoppade ur en position alldeles för tidigt eller stretchade inte alls bara för att det gjorde mig fruktansvärt irriterad. Det slutade med att jag började bli irriterad innan jag ens skulle börja för att jag visste vad som väntade. Jag lagrade skit i kroppen och sedan jag började stretcha ”på riktigt” och jobba med min flexibilitet seriöst har jag istället hjälpt kroppen att göra sig av med lagrade känslor och mjukna där dessa tidigare suttit.

Din kroppsstruktur

I vissa fall – men detta är sällsynt- är den fysiska kroppen problemet. Man kanske är så pass sned i rygg eller höfter att man behöver rätta till detta genom att gå till en sjukgymnast, naprapat eller kiropraktor. Min nästa anhalt är att boka en tid hos en naprapat eller sjukgymnast för att denne ska ta en titt för att se ifall jag felbelastar någonting. Jag tränar mycket och jag jobbar mycket vid datorn, två extremer som kan påverka min kropp. Kanske har du ett jobb där du riskerar att felbelasta mycket? Men vänta inte på att kolla det först, börja stretcha först, det kommer ge dig ännu mer information och kunskap om din kropp som är väldigt värdefull.

Om du har gamla skador kan det också vara värt att ta en titt hos en sjukgymnast och se över det allmänna läget. Oftast behövs det som sagt inte men allt beror på hur mycket du vill satsa och vad ditt mål är med att bli flexibel

Så vad är insikten?

Kanske ligger motståndet i att börja stretcha att man möter flera hinder än bara att man är stel. Om det ligger jobbiga känslor i kroppen man inte hanterat färdigt så kommer de dyka upp, om man har en ohälsosam vana gällande kosten kommer det att påverka och man kommer behöva hantera det. Så att veta om att man bara ska börja mjukt utan att riva upp hela sin vardag och göra allting superseriöst är jätteviktigt. Dessa punkter är saker som påverkar och som är bra att veta men börja inte ändra massa saker, det enda du behöver tänka på är vad du vill med stretching och varför, utgå från det. Avsätt tider i veckan som ingenting kan rubba, som är lika naturliga som att borsta tänderna och håll dig där, utan att göra andra saker eller förändra massa vanor runtomkring. Allting börjar med ett steg. Även om målet är en perfekt split så är det inte där ditt fokus börjar. Ditt fokus ska börja på ett mycket tidigare stadie, till exempel att göra en halvsplit, eller att kunna luta dig fram med rak rygg när du står i en förberedande splitposition. Glöm inte bort den fantastiska resan och milstolparna innan.

Hoppas du blev klokare av detta. Flexibilitetsträningen för mig har varit så mycket mer givande än jag någonsin kunnat tänka mig. Nu när jag sett att det inte bara handlar om att göra splits och vad det skapar för möjligheter för min kropp och själ så längtar jag efter varje stretchingstund. Det har blivit min nya meditation och ett sätt att checka in med mig själv. Kolla min status, känna av min kropp och gå in i mig själv.

Berätta gärna din upplevelse av stretching, har du börjat? Var är du i din resa? Vad är ditt stretchingmål? Det inspirerar så mycket att höra och berätta dessa upplevelser!

XoXo

aidareva.com
Categories: poledance