I början är det så många känslor. Man tittar på alla dessa fantastiska poledancers och vill göra så mycket. Nu. På en gång. Man inser sina begränsningar och vill, vill, vill! Jag har några bra sätt att se sina framsteg och utvecklas stadigt och säkert.

1. Poleboken
Jag har en Poledance dagbok. Jag kallar den bara för Poleboken. Där skriver jag ner mina pass, hur de gått, vad jag lagt märke till och vad jag vill bli bättre på. Det hjälper mig att följa mina framsteg och verkligen se vilka områden jag behöver jobba på.

2. Foton & video
Det är superbra att tidigt börja fota eller filma sina poledance pass. Du behöver inte filma hela passen utan sekvenser du jobbar på. Det är ett riktigt bra sätt att se sin form, hur man gör hela sekvensen och om positionen behöver rättas till någonstans. Man kan alltid bli bättre och göra det snyggare och säkrare. Det är dessutom svårt att avgöra sin form när man är upp och ner eller försöker hålla sig kvar för glatta livet när man precis lär sig en rörelse eller position. Så fota eller filma din poledance, det är verkligen bra!

3. Speglar
Detta underbara, enkla verktyg. De uppfyller samma syfte som bilder och foton men i realtid kan man säga. Man kan också direkt se om man höjer axlarna för mycket, är sned, hänger lite eller helt enkelt behöver korrigera något. Man upptäcker rätt snabbt att det ibland känns som att man gör mer än man faktiskt gör och det ser man direkt i spegeln.

4. Uppvärmning
Ja, jag vet, jag låter sjukt tråkig nu men poledance är en träningsform med hög skaderisk. Förutom det faktum att musklerna måste vara varma för att inte skada dem så blir även stången varm och ju varmare kroppen är, desto bättre grepp har du om stången med alla kroppsdelar. Du kan hålla dig kvar längre och det ger bättre och snabbare utveckling. På Poledance Växjö fokuserar vi på att göra roliga uppvärmningar med yoga, dans och annat kul och inte bara springa runt, det är ju trots allt rätt tråkigt 😉

5. Kläder
Alltid det du är bekväm i. Om du inte är bekväm i dina kläder kommer du fokusera på helt fel saker och utan fokus kan du inte utveckla, plus att du kan skada dig om du är ofokuserad.
Heels introduceras längre in i kursen, tills vi lärt oss basic moves runt stången. Ett bra tips är – Ju mindre kläder desto bättre. För bästa grepp gäller hud mot stång. Hur mycket man är bekväm med avgör man själv och märker när man börjar med poledance.

6. Kost & näring
Kan tyckas vara ett sidospår men icke! Poledance är en ganska tung träning och tränar man mycket är det viktigt att återställa vätska och näring. Se till att ha druckit under dagen och drick vatten under passet. 3 liter per dag gäller.

7. Polepal
En polekompis är viktigt när du ska prova nya saker. En som ger stöd och kan ta emot, hjälpa till och kolla så du inte skadar dig. Utöver en polepal som jag kallar dem är det viktigt att se till att man landar okay. Använd något sorts underlag som är mjukt att landa på. Det bästa är att få hjälp av en utbildad instruktör, helst med kunskap inom anatomi vilket vi på Poledance Växjö självklart har, men har man inte möjlighet eller en instruktör i närheten så var safe!

8. Balans
Med balans i detta fall menar jag att du inte ska fastna med att träna en sida av kroppen. Det är väldigt lätt att bli överlycklig över en move att man fortsätter göra den på sin dominanta sida – dvs sin starka sida. När du gjort ena sidan, gör samma övningar på den andra, annars kan kroppen bli feltränad.

9. Flexibilitet & stretch
Inom poledance är det både bra och kul att vara vig. Stretcha aldrig kalla muskler. Därmed – strecha alltid efter ditt poledance pass när du är varm och musklerna medgörliga. Det ger inte så mycket att stretcha kalla muskler och du slösar bara din tid.

10. Vila
Det är väldigt viktigt att vila 1-2 dagar i veckan om du tränar poledance (eller annat) resten av dagarna. Låt kroppen återhämta sig. Musklerna reparerar sig och blir starkare. Du kommer märka hur styrkan ökar rätt så snabbt. Det är fantastiskt roligt och man märker framsteg fort.

Slutligen..enjoy! Inget mer med det, ta dessa tips till dig och du kommer få en superbra utveckling!

Kika in på Poledance Växjö i höst och träna med andra pole-warrior-drottningar!

Hey ho!
.Aida