Jag har länge beundrat poledancers och deras styrka och elegans. Inte den poledance man kopplar till striptease utan det som idag kallas poledance eller poleart. Poledance kan vara så otroligt classy och vackert och också väldigt trashy och porrigt. Vad man är ute efter är upp till varje poledancer. Jag fastnade totalt när jag såg en rysk tjej uppträda på en polestage (en pole som har en tung, stabil botten och som man kan ha utomhus). Hon var så fenomenalt stark, elegant och kvinnlig. Jag visste att jag var tvungen att testa.

Från min allra första spin var jag helt såld. Jag som tränat yoga flera år, ganska tung yoga tänkte att jag ändå har en fördel och även om jag kanske hade det så kändes det verkligen inte så. Det var inte alls ett sätt jag var van vid att använda mina muskler. Så jag var hooked. Jag hade först inte tänkt att undervisa i det, bara köpa hem en pole och utveckla det själv. Men jag är en lärare, i kost, i yoga, i personlig utveckling. Jag älskar att hålla kurser och jag är bra på det. Så helt plötsligt satt jag där med ett nytt mål i sikte.

Det här är sakerna jag lärt mig om poledance under året genom min egen intensivträning

1. Poledancers är i fantastisk form
Det går inte att inte vara det. Oavsett ålder, form eller kön så är en poledancer stark och har långa, fina muskler. Det här är någonting du inte kan fuska dig igenom. Antingen klarar du övningen eller inte, antingen håller du dig kvar eller inte. Man kan göra det med bättre och sämre form men du behöver en viss styrka för att göra något av det där. Poledancers är i grym form!

2. Poledance finns i så många former
Som jag nämnde innan, poledance kan verkligen vara precis vad du gör det till. Vissa vill använda det i en form av sensuell dans, andra vill använda det i enbart träning, vissa vill göra konstshower av det. Det finns så mycket jag inte visste om innan jag klev in i poledancevärlden. Jag förstår att många fortfarande har gamla uppfattningar om vad poledance är, jag själv hade inte det från början men jag har verkligen blivit varse om de felaktiga uppfattningarna sen jag blev poledanceinstruktör. Jag gör mitt bästa för att räta ut alla konstiga myter, det kan ta tid, men jag är en seg böna!

3. Poledance handlar inte om nakenhet
Poledance kräver en viss exponering av hud för att kunna klättra, hänga och använda stången. Ju mer hud, desto bättre.
Man måste inte använda heels men det är fantastiskt mycket roligare och snyggare. Så när man börjar på poledance börjar man oftast med linne och vanliga shorts för att sedan börja leta upp hotpants och träningsBH. Återigen, inget måste, speciellt inte i nybörjarkursen. Sedan gäller det att hitta de där hotpantsen som inte åker in på obekväma ställen också. Ett helt annat problem.

4. Det kan vara extremt farligt
Skaderisken är väldigt hög i poledance. När man börjat förstår man varför. Det är osäkra grepp, svaga grepp, glidande och ett försök att klara av poser man inte är redo för. Det ser ju så snyggt ut på bild, right? Ja det gör det. Jag har också varit hos instruktörer bara för att förfärad gå därifrån därför att de inte haft en aning om anatomi och inte sett till att elever är passade på eller passar varandra. Under kursen kommer jag prata om det där med spotters, som det kallas. Kroppskontroll är extremt viktigt och lika underskattat. Säkerhet above all, för känner du dig inte säker tar det bort allt det roliga och man utvecklas inte särskilt bra heller. Det handlar inte bara om blåmärken, utan skador på ryggrad och huvud. Inget att leka med.

5. Man kommer att bli dömd av okunniga
Jag trodde att vi 2015 visste bättre, ställde fler frågor, lärt oss mer. Men inte på alla områden. Som jag också nämnde innan så är det fortfarande en hel del dömanden och rädslor kring det. Det är en träningsform och inte konstigare än folk med alldeles för lite kläder på ett gym. Bortsett från att de inte måste ha för lite kläder, vi behöver ju det 😉

6. Oftast är det väldigt osexigt
Timmar man står där vid stången och försöker klara av en pose. Ramlar, glider ograciöst ner, skrapar sig, får blåmärken, ont i handlederna och knogarna…herregud de där knogarna som värker. Svetten lackar och det är ingen dans alls, bara obekvämt skuttande och smärta. Väldigt osexigt.

7. Partnern får inte sexy shows hela tiden
När man känner sig konstant blåslagen och träningsvärken från helvetet besöker en finns det inget man vill mindre än att ha en show för sin partner. Han (i mitt fall) sitter istället hemma och hjälper en räkna blåmärken, läka handleder, masserar och hjälper en upp för trappen när man är stel och i smärtor. Ja, jag har genomgått intensivkurser och tränat 4-6 timmar per dag så för min del behövdes verkligen detta. Räkna med blåmärken och träningsvärk! Och räkna med att det kommer vara värt det!

8. Poledancegrupper är tighta
Man delar något missuppfattat och superroligt tillsammans, man blir en tight grupp som förstår saker andra som inte testat inte förstår. Man hjälper varandra i övningar, man inspirerar varandra och peppar varandra. Man skaffar vänner och ett band som är lite mer än gym-buddies. Man är frustrerade tillsammans, glada tillsammans och ser varandra utvecklas för varje klass. Det är en fantastisk upplevelse. Inget tävlande, för alla är på en alldeles egen nivå och ingen kan jämföras med den andre för vi är helt olika med olika stilar, muskler, kroppar.

9. Man blir besatt av sin kamera
I början är det superroligt att ta bilder för man märker framstegen, sedan blir det en ren och skär nödvändighet för att se sin form och hur man utvecklats i just den övningen. Kameran är din bäste vän (och ibland fiende) men en stor hjälp, så learn to love it om du inte redan gör det.

1o. Poledance är utvecklande för kropp och själ
Jag är som sagt yogalärare sedan flera år tillbaka och en yogini sedan jag allra första gången testade yoga när jag var 12.
Få saker har fångat mig som yoga och inget har hjälpt mig som yoga. Jag har testat allt inom träningsvärlden men yoga hjälpte mig hitta det liv jag ville ha.
Poledance hittade en del av mig som jag alltid haft och saknat. Det har lärt mig så mycket om styrka, disciplin, självsäkerhet och målsättning. Det är väldigt svårt att förklara för en oinvigt, but let me tell you, om du testar kommer du förstå vad jag menar från allra första stund.

Jag ser så ofantligt mycket fram emot höstens kurser och träffa alla mina nya poletjejer. Det kommer bli en grym höst och jag hoppas att ni alla kommer älska pole så som jag gör.
Äventyr väntar, tjejer!

.Aida

2015-06-09 12_Fotor_Collage